Zbog izjave ‘Plaćajte na vrijeme pa neće biti ovrha’ izrečene na HRT-u Marijana Hanžekovića nazvali ste Gospodin Ovrha i poručili mu da ga treba biti sram?

Iritantan je cinizam hrvatske vlasničke klase, bez iznimke izrasle na prisvajanju zajedničke imovine. Dok nas mediji mitraljiraju militantnim frazama protiv svega javnog, svaki takav Gospodin Ovrha objeručke grabi iz javnih fondova, a onda nam se još ruga. Međutim, ljudi ne plaćaju račune ne zato što su nemarni ili nemaju osjećaj za vrijeme, nego zato što nemaju novca. U tom kontekstu podsjetit ću na prijedlog Ministarstva kulture iz 2012. godine da pristojba za HRT, kao u Finskoj, bude varijabilna: oni koji imaju malo, da plaćaju malo ili ništa, a oni koji imaju mnogo, da plaćaju više. Tada ne bi bilo ovrha. Nije nikakvo čudo da su privatni mediji po hitnom postupku eutanazirali taj prijedlog.

Kako komentirate okršaj DORH-a i Hrvatske odvjetničke komore povodom njegovih izjava?

DORH se buni protiv Hanžekovića i to zato što sudski proces protiv svojeg prijatelja Milana Bandića naziva političkim. Nikakav Kodeks odvjetničke etike tu ne pomaže: za tog smo gospodina mi neodgovorni neplatiše koji hoće kruha preko pogače, a Bandić i Zdravko Mamić ugledni građani kojima smještaju.

Izvor: Karolina Leaković: Klasni cinizam