Iz razloga veće vidljivosti kandidirala se zacijelo i Karolina Leaković, SDP-ova međunarodna tajnica, ali njezina je priča bitno drukčija u odnosu na koncepte svih drugih koji žele voditi SDP. Bez obzira na to što nema izgleda za pobjedu, Leaković ima najprogresivniji i najzaokruženiji pogled na idejnu i praktičnu budućnost politički organizirane socijaldemokracije u Hrvatskoj. Po onome što je izložila u opširnom programatskom intervjuu portalu Lupiga, ona ne skriva da joj je uzor vođa britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn i zagovara oštar, oštar u odnosu na sadašnje stanje, lijevi iskorak SDP-a. Taj iskorak, osim u daljnjoj demokratizaciji unutrašnjeg odlučivanja, najviše bi se vidio u čvršćem i operativnijem povezivanju sa sindikatima, društvenim pokretima i organizacijama civilnog društva te u inzistiranju na naglašenijoj ulozi države, odnosno javnog novca, u zdravstvu, obrazovanju, gospodarstvu, kulturi… Ona je protiv traženja srednjeg i uravnoteženog puta između onih koji raspolažu kapitalom i onih koji trebaju posao od kojeg mogu dostojno živjeti: Karolina Leaković smatra da socijaldemokrati moraju biti na strani radništva, bez ikakvih ograda i ustupaka.

SDP, naravno, nije ni sposoban ni spreman za tako dubinsko repozicioniranje. Drugo je, hipotetsko pitanje što bi suštinski zaokret ulijevo kratkoročno i srednjoročno značio za tu partiju. Bi li došlo do unutrašnjih potresa i što bi birači rekli na naglu promjenu smjera?

– U SDP-u oduvijek postoji samo podjela na one koji misle da, u pogledu programa i vrijednosti, trebamo biti ono što trebamo biti, bez obzira na to kako ćemo proći na izborima, i na one koji su uvjereni da trebamo biti politički fleksibilniji to jest da, u određenim granicama, trebamo biti ono što će nam omogućiti da formiramo vlast. To je vjerojatno slučaj i s velikim brojem klasičnih socijaldemokratskih stranaka danas u Europi – kaže naš sugovornik iz SDP-a.

– Mislim da i u britanskim Laburistima upravo traje žestok sukob baš oko toga: dobar dio laburističke elite, naime, ne vjeruje da Corbyn, s idejama koje promovira i bez osobne karizme, može pobijediti na izborima i postati premijer, bez obzira na priljev novih članova. A smisao postojanja velike stranke jest da pobjeđuje na izborima i da vlada – dodaje.

Izvor: Hrvatska socijaldekoracija