Revizionizam je suptilno ušao u sve pore hrvatskog društva i postalo je sasvim normalno nazivati ulice po Mili Budaku ili smatrati da je Jure Francetić heroj. Više nije 5 do 12 nego je 12 i 15, toliko smo odmakli u svakodnevnoj fašizaciji, poruka je s okruglog stola ‘Antifašizam jučer, danas, sutra’ u Šibeniku održanog u petak navečer u sastavu Karoline Leaković, kandidatkinje za predsjednicu SDP-a, dugogodišnjeg novinara i savjetnika Stipe Mesića Tomislava Jakića te Hrvoja Klasića, povjesničara i docenta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Karolina Leaković istaknula je da antifašizam nije samo dio njenog političkog opredjeljenja, nego i ono što zastupa kao građanka. Antifašističko naslijeđe u Hrvatskoj mora se prestati tretirati kao depolitizirano mjesto i postati nadahnuće za emancipacijske prakse u svakodnevici, kazala je.

– Govorim o potrebi da antifašizam obuhvati prakse otpora prema dominantnom ekonomskom poretku jer kapitalizam uvjetuje pojavu neofašizma. Pojmovi radnik, radnica ili tvornica sve su češće dio umjetničkih postava, a ne konstantni dio političkog poretka – rekla je Leaković.

Za mnoge nove generacije i antifašizam i socijalizam su prazni označitelji, a zadaća ljevičara je ponuditi im promociju antifašizma kao borbe protiv kapitalističkog sustava u kojem živimo. Kapitalizam i socioekonomska nejednakost u Europi nakon pada Berlinskog zida i Drugog svjetskog rata generiraju socijalne uvjete koji su u vezi s revitalizacijom fašističkih ideja i neonacizma, pojasnila je Leaković i istaknula da demokratizacijom političkog sustava i ekonomskih odnosa možemo djelovati u kontekstu obračuna s fašizmom.

– Danas je popularno izjednačavati antifašizam s komunizmom, a vladini prvaci relativiziraju fašizam i tako manipuliraju povijesnim revizionizmom – upozorila je Leaković.

Izvor: Lijevi umovi na okruglom stolu u Šibeniku: ‘Antifašizam danas slavimo s figom u džepu’ (ŠibenikIN)