Politologu Berti Šalaju čini se da kandidati koji su “u igri” nemaju u cijelosti ono što SDP treba. Vidjeli smo, podsjeća, da za pobjedu na parlamentarnim izborima treba dobiti bar 850 do 900 tisuća glasova.

– Znači da treba mobilizirati značajan, dodatni dio biračkog tijela, pa i mladih, novih birača. Najveći problem kod ovih kandidata je što su svi dijelom politički “izlizani”. Nema nikog nalik na Milanovića iz 2006. i 2007., koji se pojavio kao netko s određenom političkom energijom, tko je mogao politički “EU-tizirati” široki krug građana. Kod ni jednog od glavnih kandidata ne vidim taj potencijal da privuče nove birače. A SDP ima ogroman problem s mlađom biračkom populacijom, to gotovo sva istraživanja potvrđuju. Naročito s mladima u Dalmaciji te u Slavoniji i Baranji – ističe Šalaj. Kada bi morao izdvojiti nekoga od kandidata, onda bi to, ističe, bio netko s novim idejama i svježinom – Karolina Leaković. Šalaj kaže da ona govori novim jezikom u SDP-u.

– Realno se ne vidi programska ili organizacijska razlika između ta četiri favorita. To su opet s jedne strane “antimilanovićevci” Bernardić i Picula, a s druge najbliži Milanovićevi suradnici – Ostojić i Miljenić. No to je opet sučeljavanje njihovih osobnosti, a ne toliko novih programa i ideja. Što ima jedino Karolina Leaković, naglašavajući tu socioekonomsku dimenziju. No realno je ona autsajder i mislim da je svjesna da za pobjedu vjerojatno neće imati šanse. Najviše što može napraviti i što bi već bio uspjeh jest da otvori neke nove teme, pitanje ekonomske ljevice, jer se SDP-u prigovara da je svjetonazorski lijevo, ali nedovoljno u ekonomskim temama. Možda to bude poticaj da se stranka opredijeli oko tih socioekonomskih tema i ideja – kaže Šalaj, dodajući da je SDP u krizi liderstva. “Dobro je što ima više kandidata, što će se razgovarati i sučeljavati različite ideje, a vidjet ćemo u kojoj mjeri će se možda tijekom kampanje prije izbora netko uspjeti iskristalizirati kao najbolji kandidat. Čini mi se da je SDP-u zasad najvažnije da ovi izbori ne proizvedu veliku podjelu unutar stranke, jer mu to najmanje treba”, zaključuje Šalaj.

Izvor: Glas Slavonije